جوشکاري يکي از پرکاربردترين و مؤثرترين روشها براي اتصال دائمي فلزات در صنايع مختلف است. در اين فرايند ابزارهاي متنوعي به کار گرفته ميشوند که دو مورد از مهمترين آنها سيم جوش استيل و الکترود جوشکاري هستند. بسياري از افراد بهويژه کساني که در ابتداي مسير يادگيري يا خريد تجهيزات جوشکاري قرار دارند در تشخيص تفاوت اين دو دچار سردرگمي ميشوند.
سيم جوش و الکترود هر دو نقش تأمينکنندهي فلز پرکننده را دارند، اما ساختار، روش استفاده و نوع فرايندهايي که در آنها بهکار ميروند، متفاوت است. در اين مطلب تلاش کرده ايم تا با بياني ساده و فني، تفاوتهاي اصلي ميان سيم جوش و الکترود جوشکاري را بررسي کنيم تا کاربران بتوانند بر اساس نياز پروژه خود، انتخاب دقيقتري در زمينه ابزار، دستگاه و مواد مصرفي جوشکاري داشته باشند. با ما تا انتهاي مطلب همراه باشيد.

سيم جوش و الکترود جوشکاري چه تفاوتي دارند؟
از الکترود جوشکاري به طور کلي در روش دستي (MMA) استفاده ميشود و هنگام ذوب شدن، هم فلز پرکننده و هم گاز محافظ را تأمين ميکند. در مقابل سيم جوش در روشهاي نيمهاتوماتيک مانند MIG/MAG بهصورت پيوسته وارد منطقه جوش ميشود و فقط نقش پرکننده دارد، در حالي که گاز محافظ بهطور جداگانه تزريق ميشود. تفاوت اصلي سيم جوش و الکترود در نوع فرآيند، روش محافظت از جوش و تجهيزات مورد نياز است که در ادامه به بررسي کامل آن ميپردازيم.
ويژگي هاي جوشکاري با سيم جوش و الکترود
سيم جوش در فرآيندهاي جوشکاري MIG يا MAG استفاده ميشود و بهصورت پيوسته از طريق دستگاه به ناحيه جوش تغذيه ميشود. اين نوع جوشکاري به دليل پايداري قوس، سرعت بالا و کيفيت مناسب براي پروژههاي صنعتي، قطعات دقيق و جوشکاريهاي طولاني بسيار کاربردي است. در روش جوشکاري با سيم جوش معمولاً از گاز محافظ براي جلوگيري از آلودگي جوش استفاده ميشود.
از طرف ديگر الکترود جوشکاري در جوشکاري قوسي دستي يا MMA (که به آن SMAW هم گفته ميشود) کاربرد دارد. برخلاف سيم جوش، الکترودها مصرفي هستند و پس از تمام شدن بايد تعويض شوند. اين روش به تجهيزات سادهتري نياز دارد و براي محيطهاي کاري متنوع، بهويژه در فضاي باز، بسيار مناسب است. فرايند جوشکاري با الکترود در مقايسه با سيم جوش ساده تر و براي افراد مبتدي راحتتر است.
مزاياي الکترود جوشکاري
مزاياي استفاده از الکترود جوشکاري به طور کلي شامل موارد زير است :
- عدم نياز به منبع تغذيه اضافي
- سرعت بالاتر
- گرماي کمتر
- پيشگيري از تابدار شدن فلز
- مناسب براي انواع فلزات
- هزينه پايينتر
- راندمان بالا
معايب استفاده از الکترود جوشکاري
- دقت پايينتر
- پاشش و نياز به تميزکاري بيشتر
- محدوديت در انتخاب الکترود
آشنايي بيشتر با ويژگي هاي سيم جوش
براي پرداختن به تفاوتهاي سيم جوش و الکترود جوشکاري، ابتدا به معرفي سيم جوش ميپردازيم که در جوشکاريهاي خاص خود کاربرد زيادي دارد. سيمهاي جوشکاري بهطور معمول به شکل رشتههاي فلزي نازک هستند که بر روي قرقرههاي کوچک و بزرگ پيچيده ميشوند. اين سيمها عمدتاً براي جوشکاريهايي مانند ميگ/MAG استفاده ميشوند که در آنها از گازهاي محافظ مانند دياکسيد کربن CO2 بهره ميبريم. اين سيمها نسبت به الکترود جوشکاري داراي نرخ رسوبگذاري بالاتر و سرعت جريان سريعتري هستند.
انواع سيم جوش
سيم جوش به دو دسته تقسيم ميشود:
سيم جوش با هسته شار: اين نوع سيم داراي هستهاي است که هنگام ذوب شدن، در فرآيند جوشکاري، ذرات شار را به بيرون هدايت ميکند. اين سيم براي اکسيد زدايي و نيترات زدايي نقش حياتي دارد و در فرآيند جوشکاري محافظتشده از گاز استفاده ميشود.
سيم جوش با هسته جامد : اين نوع سيم بهطور عمده براي هدايت جريان جوش و پر کردن فلز به کار ميرود و براي جوشهاي آلياژي نيز مناسب است.
نحوه عملکرد سيم جوش
در جوشکاري با روش ميگ/MAG، سيم جوش بهوسيله دستگاهي به نام وايرفيدر (Wire Feeder) يا دسته تورچ جوشکاري به محل جوش تزريق ميشود. سيم جوش با سرعت مختلف به محل جوشکاري هدايت ميشود تا نيازهاي جوشکاري بهدرستي برآورده شود.
سيم جوش بهطور عمده براي جوشکاريهاي دقيق و صنعتي با جريان سريع و رسوبگذاري بالا استفاده ميشود و برخلاف الکترود جوشکاري که بيشتر در روشهاي دستي کاربرد دارد، بهصورت خودکار و با دستگاههاي پيشرفته عمل ميکند.
بررسي مزايا و معايب جوشکاري با سيم جوش و الکترود + تفاوت ها، مشخصات و کاربرد
- مزاياي سيم جوش
- قوس پايدارتر و کنترل بهتر
- کاهش سرباره و پاشش
- ايمني بيشتر با توليد گازهاي سمي کمتر
- چرخه کاري (ديوتي سايکل) 100 درصد
- قابليت استفاده در شرايط و مکانهاي مختلف
- راندمان رسوبگذاري بالا
- توانايي کار در آمپراژ بالا
- حالتهاي خودکار و نيمهخودکا
- سرعت و راندمان کاري بيشتر
سيم جوش به دليل داشتن قوس پايدار، سرعت بالا، کنترل بهتر روي پاشش و سرباره، و قابليت استفاده در شرايط متنوع، گزينه بسيار مناسبي براي پروژههاي صنعتي و بزرگ است. اين مزايا باعث ميشود که استفاده از سيم جوش نسبت به الکترود در موارد خاص انتخابي مطمئن تر محسوب ميشود.
معايب استفاده از سيم جوش
- هزينه بالاتر
- نياز به سيستم خنککننده سريع
- دقت و ظرافت کمتر
- محدوديت در نقاط تنگ و دشوار
- نياز به تجهيزات خاص و گرانقيمت
- نياز به تجربه و دانش فني
اگرچه سيم جوش مزاياي خاصي دارد، اما براي پروژههايي که دقت بالا، هزينه کمتر و تجهيزات سادهتر اهميت دارد، الکترود جوشکاري انتخاب بهتري است.
جوشکاري با سيم جوش يا الکترود؟ مساله اين است!
انتخاب بين سيم جوش و الکترود جوشکار به نوع فلز، اندازه پروژه، هزينه و سرعت کار بستگي دارد. جوشکاري با الکترود هزينه کمتري دارد و براي پروژههاي کوچک مناسبتر است اما توليد گازهاي مضر و کيفيت جوش آن به مهارت جوشکار وابسته است. جوشکاري با سيم جوش هزينه بيشتري دارد ولي سرعت و کيفيت بالاتري دارد، آلودگي کمتري ايجاد ميکند و براي پروژههاي بزرگ و صنعتي که نياز به اتوماسيون و چرخه کاري بالا دارند، بهتر است. تجهيزات سيم جوش پيچيدهتر و تخصصيتر هستند. در نهايت انتخاب بين جوشکاري با سيم جوش و الکترود به نياز، دقت، سرعت و بودجه پروژه بستگي دارد.
قيمت سيم جوش و الکترود
قيمت سيم جوش استيل و الکترود به عواملي مانند نوع و جنس فلز، قطر و طول، نوع پوشش، برند سازنده، شرايط بازار جهاني فلزات، نرخ ارز، هزينه حملونقل و کاربرد خاص محصول بستگي دارد. الکترودهاي آلياژي و خاص يا محصولات برندهاي معتبر معمولاً گرانتر هستند، و تغييرات قيمت مواد اوليه يا نوسانات اقتصادي ميتوانند تأثير مستقيم بر قيمت نهايي داشته باشند.
شرکت استيل مارکت به عنوان توليد کننده مرجع انواع محصولات استنلس استيل، امکان خريد انواع سيم جوش استيل 304، 316 و الکترود جوشکاري را با بهترين قيمت و کيفيت و به صورت عمده را از سراسر کشور فراهم کرده است. جهت اطلاع از سيم جوش استيل، کافي است که وارد سايت استيل مارکت شده و از قيمت روز سيم جوش استيل در انواع آلياژها باخبر شويد.
منبع مطلب: https://persiansaze.com/news/040229-3/
:: بازدید از این مطلب : 1
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0